chain.gif

   

Min fördjupning om vallonerna

 

BAKGRUND

Vallonerna har sedan mycket lång tid tillbaka sitt hemland i södra och sydöstra Belgien och angränsande delar av Frankrike. De är ett blandfolk av kelter, germaner och romare och det fanns länge ett vallonskt språk som inte var någon fransk dialekt utan snarare utvecklats parallellt med franskan.

De otaliga traditioner som finns om vallonerna visar att dessa måste ha gjort ett djupt intryck på svenskarna en gång i tiden. Trots att de inte var särskilt många, kanske 2 000 och de invandrade redan under första hälften av 1600-talet har minnet av dem bevarats på ett högst märkligt sätt. Speciellt med tanke på att assimileringen trots allt gick relativt snabbt. Redan i början av 1700-talet torde flertalet vallonättlingar också haft svenska förfäder.

Vallonerna lockades het genom en fullt organiserad emigrantvärvning. Ibland bytte de hemort av religiösa skäl, men forskningen har alltmer pekat på ekonomiska svårigheter kring Liège som den viktigaste orsaken.

Kriget mellan Nederländerna och Spanien på 1590-talet hade försvårat produktionen och avsättningen av järnet, trots den stora efterfrågan på vapen. En del av de vallonska företagarna och smederna såg sig därför om efter nya produktionsområden. Eftersom järnhanteringen här i  Sverige led brist på såväl kapital som yrkeskunniga arbetar var de välkomna hit. Den svenska statsmakten uppmuntrade invandringen, först av tysk järnbruksexpertis, sedan av dessa valloner. Det smidda järnet skulle användas till utbyggnaden av krigsmakten och för slottsbyggena i Nyköping och Gripsholm, men mest till export. Liksom de finska nyodlarna utgjorde de vallonska arbetarna och företagarna ett statsekonomiskt stöd.

Några kapitalstarka vallonska företagare, bland dem Louis de Geer och bröderna de Besche , hade uppmuntrats av kronan att slå sig ned i Sverige. De rekryterade ett tusental av sina landsmän till de egna järnbruken i östra Sverige. Det var olika slags järnarbetare från de södra provinserna av nuvarande Belgien. Deras hemorter var huvudsakligen furstendömena Sedan och Liège, som under 1500-talet blivit den europeiska järnindustrins huvudorter. Namnet valloner, som de har efter den provins i Belgien de kom ifrån, fick de behålla i Sverige, i jämförelse med savolaksarna som i Sverige betraktades som finner rätt och slätt.

Vallonarbetarnas privilegier var skattefrihet, befrielse från krigstjänst och religionsfrihet. Då de var mer kvalificerade yrkesmän hade de också högre löner än de svenska bruksarbetarna. De flesta av vallonerna hade privilegierade ställningar. Det gjorde att de höll sig för finare än sina svenska arbetskamrater. Flera av dem var bokligt bildade och de hade samma modersmål som brukschefen.

RELIGIONEN

Till en början höll vallonerna sig mycket till sina egna. Man behärskade inte det svenska språket och hade dessutom ett annorlunda kynne än svenskarna. Även religionen var en anledning till detta samt att svenska bergsmän kände konkurrens från de arbetsamma och skickliga yrkesmännen. Såväl svenskar som valloner gjorde motstånd mot blandäktenskap under 1600- och 1700-talen, vallonerna främst av stolthet, svenskarna av religiösa skäl, så länge vallonerna var kalvinister.

Statsmakterna hade ett direkt intresse av vallonernas närvaro, så de ville inte gå lika snabbt fram som kyrkan för att anpassa vallonerna till lutherdomen. Deras strävan var ju i första hand att använda vallonerna för att hålla igång järntillverkningen. De tillät vallonerna att hålla kalvinistiska gudstjänster. Allteftersom vallonerna lärde sig svenska började de besöka svenska församlingars gudstjänster, gå till nattvarden och lät döpa sina barn och begrava sina döda efter den svenska kyrkans ritual. Så länge Louis de Geer levde  han var kalvinist och lät inkalla reformerta präster även för sina anställda  iakttog prästerskapet en viss försiktighet i sitt renlärighetsnit. Efter hans död 1652 och drottning Kristinas abdikering 1654 hårdnade inställningen mot främmande trosbekännare. Ofta övergick den i ren förföljelse så vallonerna kom att gå över till lutherska läran. Kalvinismen var i stort sett försvunnen från bruken vid mitten av 1690-talet. Herrskapen vid bruken behöll däremot sin kalvinistiska tro ännu en tid. 1741 beviljades religionsfrihet men då hade det ingen betydelse längre för vallonerna eftersom de då var lutheraner.

SOCIALT OCH KULTURELLT

Vallonerna, eller fransoserna som de ofta kallades av svenskarna, var en ytterst blandad skara. De kom från olika järnbruk i de tätbefolkade furstendömena, de hade lärt in olika yrkestraditioner och yrkesroller och de var socialt skiktade i herrskap, hantverkare och vanliga arbetare. De var alltså både socialt och kulturellt olika redan när de kom. Ståndssamhällets ordning åtskilde dessutom nogsamt de adlade vallonföretagarna med egna gods och bruk från de vallonska lönearbetarna. Denna klyfta kunde inte den gemensamma etniska identiteten överbrygga. Vid mötet med svenskarna betonades emellertid vallonernas etniska gemenskap och samvaron ökade mellan valloner som i hemlandet kanske inte skulle ha umgåtts även om de haft tillfälle. Genom att de sökte äktenskapspartners nästan uteslutande bland de sina skapades också sociala förbindelser kors och tvärs mellan de små vallonkolonierna under de två första generationerna.

Efter hand spreds vallonerna till flera bruk i Bergslagen och på andra håll och man började blandas med svenskarna. De var efterfrågade från andra bruksägare för sitt kunnande. Med tiden gav de sig naturligtvis också in på andra yrken och spreds till alla delar av landet.

VALLONSMIDET

Ardennerna innehöll rika fyndigheter av järnmalm och vallonerna utvecklade system för järnets utvinning, det som senare blev berömt i Sverige som vallonsmidet. Redan på 1400- och 1500-talen var trakterna av Meusedalen, Liège och Namur ett sjudande bruksdistrikt. Vallonernas berömmelse är i och för sig berättigad, men orsakerna ligger på ett annat plan än man ofta tänker sig.

De vallonska invandrarna blev speciellt sysselsatta vid de bruk i Uppland eller längre norrut, som tog sin malm från Dannemora. Den uppländska järnhanteringen hade inga bergsmanstraditioner, fältet låg därför öppet för experiment. Alltifrån 1500-talet hade kronan tagit stor del i bergsbrukets utveckling, bland annat genom att bygga egna järnbruk, och under det följande århundradet blev de viktigaste bruken först arrenderade och sedan inköpta av utlänningar, främst av vår största vallonska företagare, Louis de Geer. Dannemoramalmen gav om den brukades rätt ett hårdarbetat men enastående gott järn. Det var utan tvivel betydelsefullt att man just för den uppgiften fick arbetare från Liègeområdet, en av den europeiska järnhanteringens klassiska bygder.

Den allmänna förnyelsen i svensk järnhantering är inte alls vallonernas verk. Deras roll för svensk kolningsteknik har kanske varit viktig. Deras masugnar, de berömda fransöske ugnarna, var något annorlunda än de tyska och såg mera imponerande ut, hur överlägsna de var de tyska är inte utrett. I varje fall slog de långtifrån ut den tyska typen av masugn. Vallonernas stångjärnssmide (som på samma sätt utövades endast på ett begränsat antal bruk) gav däremot en jämnare och pålitligare vara än tysksmidet. Vallonsmidet byggde på större arbetsfördelning och var därmed lämpat för en produktion i något större skala. Det innebar också en grundligare behandling av järnet med större bränsleåtgång, och metoden passade därför bäst för en tillverkning som var mer krävande än den vanliga och kunde räkna med bättre priser. Det var just på ett sådant område som de svenska vallonerna kom att skriva industriell världshistoria. I övrigt gjorde man (med stor framgång) svenskt stångjärn efter det nedärvda tysksmidets principer.

VALLONSKA JÄRNHANTERINGEN (KORT UTDRAG UR APPELGREN)

Masugnsprocessen är en kontinuerlig järnhantering. Före vallonerna drevs en masugn några få veckor, kanske 8, innan den måste rivas ut och byggas om. Vallonernas masugnar kunde drivas betydligt längre, c:a 25 veckor, och gav mer järn per dygn. Byggandet och skötseln av masugnen ombesörjdes av en masmästare. Han hade till sin hjälp uppsättare, som fyllde masugnen, samt lodstöpare och kanongjutare, som tog hand om det flytande järnet.

Det var dock inte bara gjutjärn till kanoner och kulor som behövdes, utan också smidbart. Tackjärn förvandlas till smidbart järn vid en process som kallas färskning (franska – affiner). Här fick vallonsmidet sin berömmelse genom skickliga hammarsmeder. Färskningen innebar att tackjärnet smältes under bläster, varvid luften oxiderar bort en del av kolhalten.

Arbetsgången vid vallonsmidet är i stort sett följande: En vallonugn består av två härdar, smälthärden infördes tackjärnet i form av en gös. En trekantig stång av 3 till 4 meters längd. Framför en form med blästerluft och brinnande träkol smälte en del av gösen och droppade ned i smälthärden. Här bearbetades den med spett under en halvtimme till smidighet och bildade ett smältstycke på c:a 25 kg, som slogs samman med smältsläggan eller en kams på järnhäll. Sedan levererades den av smältaren till räckaren, som i sin tur värmde upp stycket och smidde ut det till en stång under den vattendrivna stångjärnshammaren. Att smida ut ett sådant järnstycke till en stång kallades att räcka ut det.

KÄNDA VALLONÄTTLINGAR I SVERIGE


Louis Gerhard de Geer (1818-1896) som införde tvåkammarriksdagen.
Bildhuggaren Carl Eldh (1873-1954).
Spelmannen Byss-Kalle.
Carl Ersson Bössa (1783-1847).
Jacob Faggot (1699-1777), överlantmätare som genomförde Storskiftet 1749.

NÅGRA KÄNDA VALLONBRUK

Mycket finns skrivet om vallonbruken och andra liknande bruksmiljöer. Här är några stycken.

BERGSLAGEN UTOM UPPLAND

Karmansbo, ligger i närheten av Skinnskatteberg. Grundades i början av 1600-talet och hörde samman med ett antal andra anläggningar kring Hedströmmen. Bruket hade en glansperiod från mitten av 1880-talet till början av 1900-talet. Driften lades ned 1958. En komplett miljö med herrgård, ladugård, arbetarbostäder (numera upprustade för visning som museum och med servering), Lancashiresmedja med utrustning, valsverk och kontor finns kvar. Under sommarhalvåret sker en aktiv visningsverksamhet och viss demonstrationstillverkning.

Ramnäs, uppförde den första stångjärnshammaren 1590. Vid början av 1700-talet fanns två herrgårdar – bruket var delat mellan två ägare. Bruket ombildades till aktiebolag 1874. Samma tid startades kättingtillverkningen, då baserat på lancashirmetoden, som infördes 1855 med tre härdar, en smälthammare och en vällugn med två räckhammare. Ett valsverk byggdes 1868 och Ramnäs utvecklades därefter till att ha landets största produktion av stångjärn under vissa perioder.

Gysinge, anlades som järnbruk 1668 med tillverkning av kulor för Kronan, senare fick man också privilegier som gevärsfaktori. År 1701 fick man tillstånd för tillverkning av stångjärn. Malmen togs från Dannemora gruva. Bruket hade en glansperiod under 1800-talets andra hälft. Världens första elektrostålugn byggdes här år 1900, på uppdrag av bruksägaren Gustaf Benedicks. Vallonsmidet lades ned 1905 och elektroståltillverkningen 1927. Jordbruket fanns kvar till 1973. Herrgården, byggd på 1830-talet, används som folkhögskola och en mycket väl bevarad miljö med arbetarbostäder, värdshus och orangeri mm finns att se.

UPPLAND

Forsmarks bruk, anlades 1570. Arrenderades från 1624 av bl. a de Besche, vilkens släkt innehade bruket till 1735. Bruksdriften lades ned redan på 1890-talet.

Gimo, anlades 1615 som kronbruk under Österby. Köptes av de Geer 1634. En stor brand 1649 förstörde mycket. Under 1800-talet mindre järnhantering och mera jord- och skogsbruk med sågverk. I modern tid är Sandvik Coromant etablerat med en anläggning här.

Harg, skapades på 1630-talet. Gustaf Otto Stenbock köpte gården 1664 och fick sedan privilegium att anlägga ett järnbruk. Ett antal masugnar på andra orter försörjde med råvara. I Harg bearbetades tackjärn till stångjärn. Den ryska flottan härjade bruket 1719. Senare återuppfördes bruket under släkten Oxenstierna. Tillverkningen lades ned i slutet av 1920-talet.

Lövsta, fanns som bondebruk redan på 1500-talet. Det arrenderades av de Besche och de Geer 1626 och några år senare köpte de Geer bruket. Under hans ledning utvecklades det till Sveriges största järnbruk. År 1719 drabbades det av den ryska härjningen och stora delar brändes ned. Charles de Geer återuppförde anläggningarna. Järntillverkningen upphörde 1926. Vallonsmedjan är tyvärr riven, men miljön med herrgård, bostäder, kapell, kontor mm är bevarat och mycket intressant.

Österby, lydde tidigt under Vasaätten. Gustav Vasa byggde här upp ett bruk med inriktning mot krigsmaterial. Bruket arrenderades av de Besche och de Geer samtidigt med Lövsta och Gimo och inköptes av de Geer 1643, varefter det utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Tillverkningen lades ned 1983. Då hade bruket en längre period tillhört Fagerstakoncernen. Såväl herrgård (bl.a. känd för att Bruno Liljefors verkade här på 1920- och 1930-talet) som vallonsmedja och andra byggnader finns bevarade. Under sommaren förekommer en ganska omfattande verksamhet med konserter, teater och utställningar.


KÄLLOR
Internet
Etniska minoriteter i Sverige förr och nu; Arnstberb/Ehn
Erik Appelgren

Vad har hänt sedan sist? I Hemsidan I Angeladoption I Gåvor I Om mig I Släktens hemsidor I Fnitter
Insändare I Leonberger I Till minne.. I Länkar I Andra hemsidor I Mitt fotoalbum I Övrigt I Skola I Huskurer
Min Grafik I Tråkigheter I Webbringar I Skriv i min gästbok I Skicka mail